Världsomseglaren Linda Lindenau slutför sin (och 250 andra kvinnors) segling jorden runt

06th dec 2019

Linda visar att allt är möjligt och att man väljer själv hur man vill leva sitt liv. Hon har spenderat de senast tre åren på världshaven i sin båt Peristera, en 14m lång Beneteau Oceanis Clipper 473 som hon köpte från Dream Yacht Charter 2013.

Den 6 december klockan 14.00 lokal tid, fullbordar hon sin världsomsegling i Rodney Bay på St Lucia i Karibien, efter 40 000 sjömil, ett femtiotal länder och fyra oceaner. Det här är hennes historia.

Hur började du segla?

Mitt seglingsliv började på 70-talet utanför Sundsvall. Där finns ingen skärgård, bara två öar. Min bror skaffade en segelbåt, en Albin Viggen, som vi båda tyckte var jättestor (23 fot). Jag fick följa med honom ut och segla, tills han skaffade flickvän… Då tog seglandet slut för min del. Först mer än 20 år senare, när jag blivit ensam mamma till två barn, började jag tänka på segling igen. Jag jobbade deltid för att hinna med liv och barn, och hade inte råd med soliga utlandssemestrar. Då flöt segling upp till ytan i mitt medvetande. Min första tanke var ”Om jag vill segla måste jag hitta en man med båt.” Jag har ofta funderat över det där. Det var inte så att jag tänkte ”Jag vågar inte skaffa båt på egen hand, så jag måste träffa en man med en båt” Nej, tanken att jag skulle kunna skaffa båt på egen hand föll mig helt enkelt inte in. Det var ett helt otänkbart scenario. Tills min seglande granne sa ”Men varför köper du inte en båt då?” Ja, varför gör jag inte det? Så jag köpte en båt och så en till och 2013 köpte jag Peristera av Dream Yacht Charter.

 

Idag kan du leva på seglingen, berätta om din verksamhet Ta Rodret Kvinna

Under 13 månader seglade jag och mina barn 2004-2005 via Europas kanaler till Kanarieöarna och tillbaka. Väl hemma hade jag upptäckt hur ovanligt det är med kvinnliga skeppare, särskilt familjeskeppare. Jag skrev kontrakt med Norstedts om att skriva boken ”Ta rodret, kvinna!” som jag hoppades skulle ge kvinnor både lust och redskap att ge sig ut på egen köl. Boken kom ut 2007, jag blev omskriven i olika tidningar, och kvinnor började höra av sig för att fråga om jag höll kurser. Eftersom jag jobbade deltid gick det lätt att fylla på med några sommarkurser i segling. För att förlänga säsongen  började jag 2009 arrangera kurser i Grekland och på den vägen är det.

Syftet med min verksamhet har hela tiden varit att  inspirera kvinnor till att våga mer på sjön, och att ge mig möjligheten att segla dit jag hade lust. Jag har inga pengar att bekosta en jordenruntsegling med, utan jag behövde intäkter. Så den här formen, att ta betalade besättning ombord, har varit enda möjligheten för mig.

Vilka är med ombord?

Under dessa tre år har ca 250 kvinnor seglat med, kortare eller längre sträckor, och uppfyllt sina drömmar om att korsa en ocean, segla i turkost vatten, besöka avlägsna öar, och dela de upplevelserna med andra kvinnor.

Kvinnorna i besättningen har seglat Peristera, i alla väder, dag som natt. Och om de inte redan är seglingskunniga när de kommer, lär jag ut det de behöver veta. Deltagarna har kommit varandra nära, pratat om sina liv och uppmuntrat varandra att våga sådant de inte gjort förut.

För många har seglingen varit en utmaning, något de drömt om att göra men inte tidigare vågat. Medans andra har seglat med mig många gånger, och för dem är Peristera en bekant plats där de har sina favoritställen. Några har gjort sin egen jordenruntsegling genom att delta i utvalda etapper.

 

Hur är livet som världsomseglare?

För mig har det varit både njutning och hårt arbete. I tre år har jag varit bunden av en tidplan. Jag har vetat mer än ett år fram i tiden vilka datum jag måste anlända till en viss plats, för då kommer det att stå sex kvinnor på bryggan med sina väskor och sin förväntan. Nya deltagare ska undervisas och göras hemmastadda, administrationen ska skötas och tusen ting ska repareras. Men mellan reparationerna, några dagar in på varje etapp när grupperna formats, då sitter jag också och tittar på natthimlen, eller snorklar med valhaj och sköldpaddor.

 

Du visar att allt är möjligt och är en inspirationskälla för alla seglare och i synnerhet kvinnliga, vad tror du de som varit ombord främst tar med sig hem efter en segling med dig?

Under åren har jag lärt mig mycket om kvinnor. Om kvinnor som glömmer vilka drömmar de hade som barn. Om hur andra prioriterar ner sina drömmar, för vardagens uppgifter tar all tid. Och om hur en del ser sin pappa ta brodern ut på alla de där äventyren som flickan också drömmer om, men hon får inte följa med.

Min verksamhet har gett många av mina deltagare det mod och den inspiration de behövt för att ta nya steg i livet. Det hoppas jag kunna fortsätta det arbetet även efter jordenruntseglingen.

 

Vad är ditt främsta råd till de som drömmer om långsegling?

Bara gör´t!

Det finns hur många exempel som helst på oerfarna människor, som gett sig av i ganska risiga båtar, och som haft det hur bra som helst. Börja med att släppa förtöjningarna och testa nattsegling. Fortsätt en bit till och fundera om det är något du skulle vilja förbättra på båten. Och så vidare.
Jo, förstås, köp Jimmy Cornells World Cruising Routes och lusläs Noonsite.com

Tänk själv. Utgå från vad du själv ser, och hitta lösningar som fungerar för dig. Lita på dina sinnen.

Vad ska du göra efter St Lucia?

Jag ska inte sluta segla, men jag ska vara hemma mer. Det kommer att bli seglingar i Karibien i början av 2020, men sedan lämnar jag båten på Trinidad i ett år. Efter det är min preliminära plan att segla tillbaka till Europa, för att kunna göra en till Atlantöverfart med ARC.

Vill du segla med Linda eller läsa mer om äventyret besök www.tarodret.nu

 

Drömmer du också om att segla långt bort och länge?

Men inte kommit lika långt i tanken som Linda? Vi erbjuder långtidshyra av båtar worldwide om du vill segla en säsong i Karibien, korsa Atlanten eller segla ett par månader i Medelhavet. Kontakta oss om du vill veta mer om sabbatical och långtidshyra av båt.