Tio bästa restaurangerna i Stockholms skärgård

12th jun 2020

Sjön suger som bekant, hur underbart är det inte efter en dag på havet att kliva i land och sätta sig till bords, serveras något riktigt gott och njuta av att känna kvällsolen mot kinden och se båtar segla in och lägga till? Det finns gott om bra restauranger, värdshus och caféer i vår skärgård. Vi har listat vår personals och våra kunders kulinariska smultronställen i skärgården. Vill du tipsa oss om ditt favoritställe? Kontakta oss gärna! Ha en fantastisk sommar!

 

Våra topp tio restauranger i Stockholms skärgård

Bästa starten på seglingssemestern – Restaurang Holmen Kök & Bar, KSSS gästhamn i Saltsjöbaden

Oavsett hur sent man seglar från vår bas på Sune Carlssons i Saltsjöbaden hinner man ta sig två vikar bort och njuta av middag i kvällssolen. Direkt på bryggan ligger restaurang Holmen Kök & Bar. Här njuter man av att se solen gå ner över vackra Grand Hotel och se båtar komma och gå. En klassiker som man aldrig blir besviken på är deras goda Skagenröra på levain från det lokala bageriet Kringelgården. Om man tar en halv portion som förrätt blir det ofta här en rimmad lax med dillstuvad potatis till huvudrätt. Perfekt start på seglingssemestern i Stockholms skärgård!

Grundet på Rögrund, en pärla  i Nämdöfjärden

Rögrund är en charmig ö med ett vandrarhem med matservering där man också kan boka den vedeldade bastun eller badtunnan. Här serveras grönsaker och kött från Östanviksgård på Nämdö och fisk fångad i vattnen utanför Nämdö. I hamnen kan man bara lägga till med liten båt som inte sticker så djupt (det är 1,4 m i hamnen). Förtöjningsmöjligheter finns annars sydväst om udden norr om hamnen eller i norra viken. Waxholmsbåten stannar här på vägen till Nämdö.

Sommarens höjdpunkt – rökt fisk och räkor på Båtshaket, Ålö (Utö)

Segla söderut mot populära Utö. Här är det härligt att kliva i land och ha en stor ö att röra sig på. Det finns gott om bra restauranger att välja bland. Vi rekommenderar att hyra en cykel eller ta en lång promenad (10 km) från gästhamnen ner till Ålö. I oerhört vacker skärgårdsmiljö driver här familjen Nilsson restaurang Båtshaket med eget rökeri. I solskenet kan du njuta på det stora trädäcket av nyrökt fisk och räkor och en kall öl. Ett besök här en fin dag är en av sommarens absoluta höjdpunkter. Segla vidare och ligg på svaj på Nåttarö och njut av skönt strandhäng på en av skärgårdens bästa stränder.

Klassiskt skärgårdskök på Sandhamn – Seglarrestaurangen

Ett besök på Sandhamn hör sommaren till. Klassikern Seglarrestaurangen i hjärtat av Sandhamn med slående utsikt över havet och byn håller fortfarande en hög nivå. Seglarhotellet har nu nya ägare som står redo att ta det anrika stället till nästa nivå. Vakna upp och förbered dagen på stranden Trouville med en välfylld picnic korgen med Sandhamnsbullar från öns bageri och en Sandhamnsdeckare av Viveca Sten.

Ostligaste cafét i skärgården, Rödlögaboden och Café Truten

Njut av en bit hembakad paj och härliga delikatesser på Café Truten och fyll på förråden med lufttorkad skinka och annat gott från Rödlögaboden innan ni seglar vidare. Är du i krokarna 10-11 juli i sommar? Då är det Ostmarknad och 11 juli firas Göstadagen med Skärgårdsmarknad på Rödlöga.

Fejan – sista utposten innan Åland

En för många sista utpost innan överfart till Åland. Njut av god mat på Fejans skärgårdsrestaurang och se på medans barnen bygger sandslott på den lilla skyddade stranden nedanför. Till säsongen 2020 ryktas det om en ny utomhusbar och grill, den ser vi framemot att besöka.

 

Bästa restaurangen i mellersta skärgården? Bistro Sågen på Svartsö

Om du inte seglar vidare mot Åland utan istället inåt i mellersta Skärgården ska du inte missa Bistro Sågen på Svartsö, kanske ett av mellersta skärgårdens bästa matställen i en härlig miljö. Restaurangen är i år med i Skärgårdsstiftelsens vänbok Öarnas mat. Här kan man få sig en råraka med löjrom eller klassisk skagen.

Först Paradiset sedan Finnhamnskrog, Finnhamn

Efter en natt i Paradisviken. Styr in mot Finnhamns gästhamn och besök Finnhamnskrogen i Herr Rönnströms systers fd sommarvilla vid ångbåtsbryggan. Menyn är levande men här serveras klassiker så som råbiff på dovhjort eller vid säsong vit sparris med regnbågsrom. Avsluta på Takbaren ovanpå krogen och njut av en varm sommarkväll. Det är relativt grunt i gästhamnen me det går att ligga på svaj och ta jollen in till land.

En annorlunda natthamn med god mat – Siaröfortet

På väg in mot Stockholm stad kombinera en god måltid med lite historia på Siarö fortet på Kyrkogårdsön. Det som fram till 1960 talet var en av försvarsmaktens hemliga anläggningar i Stockholms skärgård är nu ett museum. En annorlunda natthamn med gott om aktiviteter som bastu, badplats och boulebana.

Härlig miljö och god mat – restaurang Josefina på Djurgården

Lite häftigt är det ändå att kunna lägga till på Djurgården och ta ett besök på Skansen, Vasamuseet eller Gröna Lund. Här finns det gott om restauranger att välja på vi slår oss ner på Josefinas härliga palmprydda lounge för after sail. På menyn finns allt från svensk husman till klassiska internationella rätter allt med bra råvaror i en magisk miljö.

Innan du seglar ut genom Baggensstäket, prova Stockholms bästa pizza på Saltsjö-Pir 

Snart har du fullbordat din loop och är tillbaka i Saltsjöbaden. Men först, stanna till vid Saltsjö-Pir innan du tuffar igenom Baggensstäket. Saltsjö-Pir erbjuder Stockholms kanske godaste pizza och dessutom fantastisk utsikt. Prova pizzan Tronchetto en pizzarulle fylld med Mozzarella, Taleggio, Parmesan, italiensk korv, körsbärstomarer och ruccola. För de i familjen som inte önskar pizza finns gott om andra alternativ. Njut sedan av att segla igenom Baggensstäket och känn historiens vingslag när du blickar upp mot monumentet över slaget vid Baggensstäket 1719 där både ryssar och svenskar såg sig som vinnare av slaget.

Läs mer

I Stockholm kan du hyra båt och segla själv eller varför inte unna dig att hyra båt med skeppare? Ett bra alternativ om du inte är erfaren seglare men också för dig som vill kunna slappna av och njuta ordentligt under semestern. Vår flotta i Saltsjöbaden består av enskrovsbåtar från Dufour, Jeanneau och Beneteau samt en Bali 4.1 katamaran. Kontakta oss gärna för mer information om segling i Stockholms skärgård.