Direktrapport från Kroatien

06th jul 2020

Just nu är det många som börjat packa för att äntligen få åka ner och segla i Kroatien. Men hur är det att vara där som turist just nu? Vi har fått en direktrapport från båtägarna Heidi och Vidde som rest från Stockholm för att segla sin båt White Pearl som de har i charter med oss i Trogir. Tack för att ni delar med er!

”Vi kom hit för tre veckor sedan för att se till vår Hanse 588, White Pearl. Det var innan UD:s reseavrådan till Kroatien upphörde. Men vi var välkomna in i landet och det fanns heller inget krav på karantän i 14 dagar. Vi fick uppge ett telefonnummer till gränspolisen så att de ska kunna få tag på oss vid behov.

Kroaterna har välkomnat oss med öppna armar, möjligtvis att de tyckt lite synd om oss då Sverige varit hårt drabbat. Vi avstår traditionsenliga kindpussar, men här vågar t o m jag som tillhör en riskgrupp att röra mig fritt. Vi har med egen alcogel, men det står också framställt när man går in i en butik eller restaurang. Vi tog in på Bluesun Hotel Elaphusa någon natt när vi besökte Bol på ön Brac. Vi besökte Stina Winery och köpte med oss lite rödvin och olivolja som de också börjat producera.

Den ena dagen var vi och ungarna helt ensamma vid poolen, vilket var en lite surrealistisk men oerhört avkopplande känsla. Vi bad om lite senare utcheckningstid och personalen sa “inga problem, stanna gärna så länge ni vill”, vi åkte ca klockan sex på kvällen (!) pga av en dyktur som tog lite längre tid än planerat.

Vi har träffat på fler och fler svenskar, men juli månad är ändå långt ifrån så livligt och fullt som det brukar vara. En del ställen börjar öppna upp först nu och turisterna har börjat anlända, men borden är fortfarande utglesade och man visar respekt genom att försöka hålla avstånd. Butikerna håller stängt i en timme om dagen för desinfektion och på nätterna görs gatorna rent.

Bästa badet i år har vi haft på stranden i Okrug Gornji på ön Ciovo, vilket ligger jättenära marinan i Trogir. Innan man beger sig ut på sin segling (eller efter) så vill jag rekommendera en restaurang som ligger på vägen mellan Marina Baotic och Trogir, den heter Coccolo och jag äter alltid deras fantastiska gnocchi med lax & räkor i pernodsås. Den var lika god i år som alla andra gånger.

Ikväll har vi bjudit med flera vänner på en avskedsmiddag på To Je Tako i Split, det har troligen Europas godaste käk från Honduras och Mexiko. Bl a en ny vän Jura, ägare till Shotgun Shooter Bar, skulle ni ha möjligheten att titta in där under sommaren så hälsa från Heidi och Vidde!”

Ett annat tips från Heidi och Vidde är att föranmäla sin ankomst till Kroatien. Du kan registrera din ankomst här.