Mauritius 8 dagar / 7 nätter Port Louis

Mauritius 8 dagar / 7 nätter Port Louis

0 kr till 0 kr

Omgivet av lugnt blåviolett vatten är Republiken Mauritius det mest typiska för södra Indiska oceanen. Önationen är en förtrollande plats att segla vid och här finns en rik och ibland överraskande historia. Mauritius och dess tvilling ö, Reunion, är en del av Maskarenerna. Vulkanutbrott under Indiska oceanen skapade denna arkipelag för miljontals år sedan. Mauritius ligger på 20 grader 9 minuter sydlig latitud och 57 grader 29 minuter östlig longitud, cirka 560 NM öster om Madagaskar. Republiken omfattar öarna Cargados Carajos, Rodrigues och Agalega.

På Mauritius finns flera spännande områden för dykning, bl a Gunner Coin, Whale Rock och Holts Rocks. Dessutom finns det en grupp av små öar utanför den norra kusten som lockar seglare och dykare på grund av dess kristallklara vatten och fina möjligheter till bad, snorkling och picknick. Round Island och Ile aux Serpents längre norrut är naturreservat för att skydda inhemska arter av palmer och reptiler. För att besöka dessa platser krävs tillstånd som kan erhållas lokalt.

Östra Mauritius har en kustlinje med några av öns bästa vita sandstränder som t ex Belle Mare. Seglare kan lägga till vid skyddade vikar och ljusa gröna laguner, och njuta av naturen och lugnet. I landskapet mellan bergen och havet finns pittoreska byar att besöka, bl a utomhusmarknaden i byn Flacq, och kom ihåg att här görs affärerna upp i form av byteshandel.

I söder intar landskapet en helt annan gestalt. Stränderna har fått ge vika för dramatiska höga klippor; de skyddande korallreven saknas och här rasar Indiska oceanen oavbrutet in mot kusten. För att få en uppfattning om vad 1700-talets upptäcktsresande möttes av när de steg i land här rekommenderar vi ett besök till Ile aux Aigrettes Nature Reserve. Här vårdas resterna av öns ursprungliga flora och fauna. Här finner man ebenholtsskogar, hotade fåglar och reptiler, sällsynta orkidéer och rosa duvor.

Seglar man västerut runt ön i riktning mot Île aux Benitiers kan man möta delfiner i Tamarin Bay eller Flic en Flac. Delfiner använder dessa skyddade vatten till att föröka sig och vila. I bergen vid Chamarel finns ett romdestilleri som bär byns namn. Här kan du lära dig hur sockerodling går till och hur man tillverkar rom. Vilken sjöman kan motstå en provsmakning?  På denna sida av ön kan man även se toppen av Le Morne – halvön som stiger upp 589 meter över havet. Le Morne är listad som världsarv, eftersom det var där förrymda slavar sökte skydd innan slaveriet avskaffades i mitten av 1800-talet.